Vývoj na realitnom trhu v menších regiónoch nezávisí len od výšky úrokov
10. 04. 2024

Vývoj na realitnom trhu v menších regiónoch nezávisí len od výšky úrokov

Ako realitná maklérka sledujem vývoj na trhu s nehnuteľnosťami a v poslednom čase sme boli svedkami zmien, ktoré nás nútia zamyslieť sa nad budúcnosťou investícií do nehnuteľností. V tomto článku sa pozrieme na faktory ovplyvňujúce realitný trh, najmä v menších regiónoch, a ako sa na ne môžeme pripraviť.

Zmrazený trh na jeseň 2023

Jeseň 2023 bola pre realitný trh v menších regiónoch obdobím stagnácie. Vysoké úrokové sadzby a neistota v ekonomike viedli k poklesu dopytu po nehnuteľnostiach. Mnohí potenciálni kupujúci odložili svoje rozhodnutia o kúpe na neurčito, čo malo za následok zníženie počtu transakcií.

Jarný reštart trhu

S príchodom jari 2024 sme zaznamenali mierny oživenie realitného trhu. Realitné kancelárie hlásia zvýšený záujem, avšak tempo rastu je pomalšie, než sa očakávalo. Tento trend naznačuje, že trh sa začína adaptovať na nové ekonomické podmienky, no stále existuje mnoho výziev, ktorým čelia predávajúci aj kupujúci.

Budúca podoba štátnej pomoci

Štát plánuje zaviesť nové opatrenia na podporu realitného trhu, zamerané predovšetkým na menšie regióny. Tieto opatrenia by mohli zahŕňať zvýhodnené úrokové sadzby pre prvých kupujúcich a podporu výstavby dostupného bývania. Táto iniciatíva by mohla výrazne ovplyvniť dynamiku trhu a podporiť jeho rast.

Investovanie do nehnuteľnosti ako istota

Investovanie do nehnuteľnosti zostáva jednou z najistejšíchých foriem investície, najmä ak sa na to pozeráme v horizonte 5 a viac rokov. Aj napriek krátkodobým výkyvom, ako je zvýšenie úrokových sadzieb, dlhodobý výhľad zostáva pozitívny, najmä vzhľadom na stabilný dopyt po bývaní a potenciál rastu cien nehnuteľností.

Záver a výhľad do budúcnosti

Realitný trh v menších regiónoch čelí mnohým výzvam, ale tiež ponúka príležitosti. S očakávaným poklesom úrokových sadzieb a stabilizáciou trhu pomocou štátnych opatrení môžeme predpokladať, že investovanie do nehnuteľností bude naďalej atraktívnou možnosťou. Otázkou zostáva, ako sa trh prispôsobí a aké nové príležitosti sa objavia. Ako sa vyvinie realitný trh v nasledujúcich rokoch?

Ak sa so mnou chcete o niečom poradiť alebo máte otázky týkajúce sa realitného trhu, neváhajte ma kontaktovať prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke. Teším sa na vaše otázky a spoločne nájdeme najlepšie riešenia pre vaše potreby.

```

Mgr. Janka Baťková Oravcová
Autor: Mgr. Janka Baťková Oravcová

Ponúkam komplexný servis predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností až po odovzdanie kľúčov od vašej novej "Srdcovky".

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie