Aké sú možnosti financovania kúpy nehnuteľnosti?
30. 04. 2024

Aké sú možnosti financovania kúpy nehnuteľnosti?

Keď sa rozhodnete pre kúpu nehnuteľnosti, čaká vás dôležité rozhodnutie – ako ju financovať. Na Slovensku existuje niekoľko možností, ako na to. V tomto článku vám predstavím rôzne spôsoby financovania, aby ste si mohli vybrať ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a možnostiam. Prečítajte si môj článok a zistite, ako si môžete krok za krokom priblížiť k vysnívanej nehnuteľnosti.

Hypotekárny úver

Jednou z najpopulárnejších možností financovania kúpy nehnuteľnosti na Slovensku je hypotekárny úver. Banky ponúkajú rôzne typy hypoték s rôznymi úrokovými sadzbami a podmienkami splácania. Dôležité je porovnať ponuky viacerých bánk a vybrať si takú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim finančným možnostiam. Odporúčam vám dôkladne si preštudovať všetky podmienky a nezabudnúť na poplatky spojené s hypotékou.

Stavebné sporenie

Ďalšou možnosťou je stavebné sporenie, ktoré môže byť výhodné najmä pre tých, ktorí plánujú kúpu nehnuteľnosti v dlhšom časovom horizonte. Stavebné sporenie vám umožňuje systematicky si sporiť na kúpu nehnuteľnosti a zároveň získať štátnu prémiovú podporu a úver so zvýhodnenou úrokovou sadzbou.

Štátny príspevok pre mladých

Pre mladých ľudí do 35 rokov existuje na Slovensku možnosť získať štátny príspevok na kúpu prvého bývania. Tento príspevok môže výrazne znížiť vaše počiatočné náklady pri kúpe nehnuteľnosti. Podmienky získania príspevku sa môžu meniť, preto je dôležité byť v tejto oblasti aktuálne informovaný.

Financovanie zo zdrojov EÚ

V niektorých prípadoch je možné využiť aj financovanie zo zdrojov Európskej únie, najmä v prípade kúpy nehnuteľnosti slúžiacej na podnikanie alebo rekonštrukciu s cieľom zvýšiť energetickú efektivitu. Tieto možnosti sú často podmienené splnením špecifických kritérií a vyžadujú si podrobnejšie informácie a poradenstvo.

Osobné úspory a investície

Nakoniec, vždy existuje možnosť financovať kúpu nehnuteľnosti z vlastných úspor alebo investícií. Hoci to môže vyžadovať viac času na nahromadenie potrebných finančných prostriedkov, je to cesta bez nutnosti zadlžovania sa. Využitie osobných úspor môže byť tiež dobrým doplnkom k iným formám financovania, čím sa zníži celková suma potrebná na úver.

Ak sa so mnou chcete o niečom poradiť alebo potrebujete pomoc pri výbere najvhodnejšej možnosti financovania vašej budúcej nehnuteľnosti, neváhajte ma kontaktovať prostredníctvom kontaktov na mojej webovej stránke. Teším sa na vašu spoluprácu a spoločne nájdeme najlepšie riešenie pre vás.

```

Mgr. Janka Baťková Oravcová
Autor: Mgr. Janka Baťková Oravcová

Ponúkam komplexný servis predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností až po odovzdanie kľúčov od vašej novej "Srdcovky".

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie