Ako na predaj nehnuteľnosti, ktorá je zaťažená hypotékou?
01. 06. 2023

Ako na predaj nehnuteľnosti, ktorá je zaťažená hypotékou?

V súčasnej dobe je bežnou praxou pri získavaní vlastnej nehnuteľnosti na bývanie zobrať si hypotekárny úver na jej financovanie. Ako však postupovať v prípade, že chceme predať nehnuteľnosť, na ktorej je hypotéka a kúpiť inú, ktorá je taktiež zaťažená úverom?

Pokiaľ ide o developerské projekty, prax je taká, že väčšina z nich je financovaná bankou. Práve preto je až do samotného odovzdania zaťažená úverom. Banka po vyplatení časti úveru vystavi takzvanú kvitanciu na zrušenie záložného práva. To zanikne zápisom a výmazom na liste vlastníctva. Ak chcete takúto nehnuteľnosť financovať úverom, kúpna cena a úver developera sa vyplatia práve úverom kupujúceho a dodatkom vlastných prostriedkov. Takáto situácia, kedy sa úver predávajúceho vyplatí úverom kupujúceho je bežnou praxou pri predávaní nehnuteľností, no napriek tomu celú situáciu môžu skomplikovať administratívne úkony. Práve preto je vhodnejšie obrátiť sa na odborníkov, ktorí už s administratívnym procesom majú skúsenosti.

Aj pri kúpe starších nehnuteľností, ktoré sú zaťažené hypotékou je postup podobný, pričom jediným rozdielom je to, že sa vypláca individuálny úver a nie len časť úveru poskytnutého na celý bytový dom, keďže nejde o novostavbu alebo nový developerský projekt. Tiež nie je potrebné časť úveru doplatiť hotovosťou, ale je možné ho splatiť novým úverom.

Ak je vaša nehnuteľnosť zaťažená hypotékou a chcete si túto hypotéku preniesť na novú nehnuteľnosť, ktorú kupujete, je to možné. Potrebná je však dohoda medzi všetkými zúčastnenými stranami, teda s takouto „výmenou“ musí súhlasiť aj banka aj predávajúci. Administratívne úkony týkajúce sa prenášania hypotéky sú však o čosi časovo náročnejšie, nakoľko je potrebné vyžiadať od banky vyčíslenie zostatku úveru, ktoré býva väčšinou k termínu mesačnej splátky úveru.

Ďalšou možnosťou predaja nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou je predaj spoločnosti, ktorá skupuje nehnuteľnosti zaťažené ťarchou a využíva ich na ďalší rozvoj. Takéto spoločnosti vybavia všetky potrebné administratívne úkony a zbavia majiteľa nehnuteľnosti dlhov, keďže spravidla sa predajom vyplatia všetky podlžnosti. V tomto prípade je výhodou, že po odkúpení nehnuteľnosti ju môže majiteľ ešte nejaký čas podľa dohody využívať.

Mgr. Janka Baťková Oravcová
Autor: Mgr. Janka Baťková Oravcová

Ponúkam komplexný servis predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností až po odovzdanie kľúčov od vašej novej "Srdcovky".

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie