Oplatí sa pred predajom domu investovať do jeho renovácie?
30. 6. 2024

Oplatí sa pred predajom domu investovať do jeho renovácie?

Ak sa chystáte predávať nehnuteľnosť, mali by ste prehodnotiť, či je vhodné niektoré časti domu renovovať, alebo nie. Niektoré renovácie totiž môžu kupujúcich, ktorí majú napríklad odlišný štýl, odradiť od kúpy. Kam sa teda investovať oplatí a ktoré vylepšenia neprinášajú návratnosť takú, ako by ste si predstavovali?

Pokiaľ sa spoliehate na vlastnú intuíciu, v prvom rade by ste sa mali poradiť napríklad s realitným agentom, ktorý má s predajom nehnuteľností početné skúsenosti. Ten vaše nápady s inováciami pred predajom dokáže rozumne usmerniť, poskytne vám informácie ohľadom preferencií kupujúcich či podmienkach na trhu vo vašej oblasti, dá vám know-how o tom, ako a čo efektívne prerobiť tak, aby ste neboli v konečnom dôsledku v strate.

Namiesto výmeny nábytku je vhodné sa zamerať skôr na funkčnosť nehnuteľnosti. Investujte do vecí, ktoré zvýšia celkovú hodnotu bývania pre ďalších majiteľov, ako napríklad výmena elektrických rozvodov, plynového potrubia, inštalatérske práce či oprava strešnej krytiny alebo rôzne bezpečnostné prvky. Toto sú renovácie, ktoré v konečnom dôsledku dokážu markatne zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti a budúci majiteľ nebude mať stres z veľkých opráv či úprav, ktoré by ho po kúpe čakali. Táto investícia je síce vyššia, no oplatí sa minimálne z dôvodu, že jej návratnosť je takmer istá.

Menšia investícia je skôr do opráv, ktoré jednoducho a rýchlo dokážete urobiť aj vy. Také vymaľovanie spraví skvelý refresh a nehnuteľnosť vyzerá lepšie. Nemusíte maľovať celé steny, investujte skôr úsilie do bodových opráv viditeľných miest. Rovnako je to s podlahami, kde je opotrebenie prirodzenou súčasťou, no taktiež drobné úpravy namiesto výmeny celej podlahy sú vítané.

Pokiaľ sa na vašej nehnuteľnosti nachádzajú praskliny, nie vždy ide o životu nebezpečné javy. Mnohé prasklinky sú spôsobené tým, že každá stavba si potrebuje “sadnúť” a v priebehu doby sú trhliny prirodzené, najmä z dôvodu, že dom pracuje. Pokiaľ však neviete rozlíšiť, ktoré trhliny sú bežné a ktoré už musia byť odborne upravené, nakoľko môžu ohrozovať statiku, dajte nehnuteľnosť skontrolovať odborníkom.

Každopádne do renovácie nehnuteľnosti je pred predajom vhodné vložiť len toľko úsilia, aby sa investícia skutočne vyplatila.

Mgr. Janka Baťková Oravcová
Autor: Mgr. Janka Baťková Oravcová

Ponúkam komplexný servis predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností až po odovzdanie kľúčov od vašej novej "Srdcovky".

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie