Praskla konečne realitná bublina na Slovensku?
29. 01. 2023

Praskla konečne realitná bublina na Slovensku?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosahovali historické maximá. Bývania bolo nedostatok, úvery boli stále pomerne lacné, no ceny bytov a domov neustále výrazne rástli. Mnohí s kúpou nehnuteľnosti preto čakali a váhali, kupovali sa prevažne nehnuteľnosti na bývanie, investičné nehnuteľnosti vďaka vysokým cenám mnohí skôr zvažovali a vyčkávali na pokles cien. 

V treťom kvartáli minulého roka dosiahli ceny nehnuteľností maximum, priemerná cena sa totiž vyšplhala až na 2714 eur za meter štvorcový. Táto suma bola aj historickým maximom na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami. Najdrahšie nehnuteľnosti boli pochopiteľne v Bratislavskom kraji, kde za meter štvorcový bolo potrebné zaplatiť až 3451 eur, najlacnejšie nehnuteľnosti boli pritom v neďalekom Nitrianskom kraji, kde meter štvorcový stál 1450 eur.

Posledné mesiace však začal trh s nehnuteľnosťami chladnúť a ceny nehnuteľností začali postupne plošne klesať na celom území Slovenska. Napriek tomu, že ceny nehnuteľností klesajú, trh bude medziročne rásť. Preto sa netreba spoliehať na príliš vysoké pády, ako tomu bolo pri prasknutí realitnej bubliny v roku 2008. Dosiahnutie cien na úroveň, aká bola v roku 2021 tak môže trvať oveľa dlhšie, ako by sa mohlo zdať.

Hoci v priemere ceny nehnuteľností na Slovensku klesajú, môže to byť zavádzajúca informácia, nakoľko v niektorých krajoch je síce pokles, no v iných zas ceny nehnuteľností stále rastú. Napríklad dvojizbové byty v Banskobystrickom kraji poklesli o 12,09%, v Nitrianskom kraji narástli o 7,25%. Situácia na trhu je skutočne rôznorodá a nedá sa úplne predpovedať, ako sa bude vyvíjať. Momentálne však vieme len toľko, že pokles cien nehnuteľností nie je a ani nebude veľmi výrazný.

Na spomalenie, respektíve zastavenie cien nehnuteľností má momentálne najväčší vplyv zdražovanie hypoték. Pokým minulý rok záujemcovia o nehnuteľnosti vyčkávali s kúpou kvôli premršteným cenám, teraz s kúpou čakajú práve kvôli vysokým úrokom. Keďže je však oveľa nižší dopyt, vplýva to aj na ceny, ktoré pomaly klesajú. Rast úrokových sadzieb však bude pokračovať, do konca roka sa pravdepodobne vyšplhajú až na úroveň okolo 4%.

Zlacňovanie bytov tak bude pravdepodobne pokračovať, no je potrebné povedať, že odborníci sa zhodujú na tom, že klesať budú len ceny starších bytov. Ceny novostavieb budú naďalej na rovnakej úrovni s rastúcou tendenciou, nakoľko pokles cien v súčasnosti nedovoľujú vysoké ceny materiálov, energií a práce. Dostupnosť bývania na Slovensku je v súčasnosti čoraz horšia a pokiaľ plánujete kupovať nehnuteľnosť na vlastné bývanie, je namieste sa o tomto kroku poradiť s odborníkmi.

Mgr. Janka Baťková Oravcová
Autor: Mgr. Janka Baťková Oravcová

Ponúkam komplexný servis predaja, kúpy a prenájmu nehnuteľností až po odovzdanie kľúčov od vašej novej "Srdcovky".

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie